August 5

Alles over meditatie: focus je aandacht op je in- en uitademing

Meditatie kan iets lijken dat alleen gereserveerd is voor boeddhistische monniken of iemand die in een ashram woont. Het idee om ook een beoefenaar van meditatie te worden, kan misschien een idee bij je oproepen om levenslang toegewijd te blijven en je denkt misschien dat meditatie vereist dat je urenlang in een lotuspositie zit terwijl je wierook brandt en “ohm” reciteert. Maar dit is echt niet het geval.

Harris maakt dagelijkse meditatie net zo gemakkelijk als het tellen tot drie. Zoals Dan uitlegt, “Hoef je maar ongeveer 5 minuten rechtop in een stoel te gaan zitten en je volle aandacht te richten op het gevoel van je ademhaling die in en uit je lichaam gaat. Als je gedachten afdwalen, leid je je aandacht gewoon weer terug naar je ademhaling”, zoals aan bod komt tijdens de mindfulness training van unlp.nl

Hoe je volgens Harris in drie stappen kunt mediteren

  1. Ga lekker zitten, met je rug rechtop.
  2. Richt je volle aandacht op het gevoel van je adem die in en uit je lichaam gaat.
  3. Breng je aandacht terug naar je ademhaling. Je hoeft je geest niet te zuiveren; afdwalen en weer terugkomen is het hele kunstje.

Zoals veel mensen heb ik vaak het gevoel dat ik niet erg “goed” ben in meditatie, omdat wanneer ik mediteer, mijn geest de neiging heeft om af te dwalen en het idee van “mijn hoofd leegmaken” en het bereiken van een zen-achtige toestand moeilijk te bereiken lijkt. Ik had een enorm moment van herkenning toen ik Harris hoorde uitleggen dat niet je gedachten opruimen maar je aandacht terugbrengen naar je ademhaling in feite “de clou” is.

De interpretatie van Harris van meditatie lost alle mogelijke oordelen of gevoelens van ‘mislukking’ op. Hij maakt duidelijk dat het cognitieve proces van het terugbrengen van je aandacht naar je ademhaling feitelijk is wat de mentale spieren die letterlijk jouw brein kunnen herbedraden verschuift en dat het hoe je “denkt over je denken” op een neurobiologisch niveau kan veranderen.

Conclusie: wij zijn Homo Sapiens Sapiens en Homo Sapiens die “weten wat ze denken”

Harris wijst erop dat menselijke wezens technisch gezien als soort worden geclassificeerd als ‘Homo Sapiens Sapiens’, wat ‘de man of vrouw betekent, die kan denken en ook weet wat hij denkt’. Helaas is de tweede ‘Sapiens’ in de loop van de tijd uit onze naam verwijderd . Maar dat gezegd hebbende, het vermogen om buiten onszelf te treden en rustig en niet-oordelend “over ons denken na te denken” zal mensen altijd uniek maken.

Je vermogen om na te denken over je denken en het beoefenen van korte periodes van dagelijkse meditatie, is goed voor je gezondheid en heeft een eindeloze lijst van psychologische en fysieke voordelen voor je welzijn. Harris is een vroege fan van de kracht van mindfulness en gelooft dat meditatie de volgende grote volksgezondheidsrevolutie is en ik ben het helemaal met hem eens. Mocht je meer willen weten over meditaties, dan is het aanbod van unlp wellicht interessant. Daarnaast hebben we ook ervaring met zen.nl en bezielen.nl

 Copyright 2018. All rights reserved.

Posted August 5, 2018 by secretstudiolab in category "Uncategorized